BEZALKOHOLOWE „GRZANE WINO” NA ZIMOWE WIECZORY✨
W Norwegii, rodzinnym kraju Oslo Skin Lab, wiele osób uważa wycieczkę na jarmarki bożonarodzeniowe i filiżankę ciepłego grzanego wina lub „gløgg” za ulubioną rozrywkę i obowiązkową zimową aktywność. My lubimy to, co dobre, ale zdecydowanie wybieramy to, co nam nie szkodzi. Ta bezalkoholowa wersja norweskiego „gløgg” to świetna opcja, aby cieszyć się tradycją bez wprowadzania alkoholu do codziennych przyjemności.
Wypróbuj nasz przepis i oznacz @osloskinlab_polska! <3
Składniki (8 porcji):
- 750 ml soku jabłkowego
- 400 ml syropu/koncentratu z czarnej porzeczki
- 4 goździki
- Skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 350 ml miodu
- 350 ml wody
- 100 gramów rodzynek
- 100 gramów posiekanych migdałów
- Gwiazdka anyżu do dekoracji
- Cienkie plasterki pomarańczy (świeże lub pieczone) do dekoracji
W dużym garnku podgrzej razem wszystkie składniki. Nie pozwól, aby zawartość się zagotowała. Gdy mieszanka zacznie parować, zdejmij ją z ognia i pozostaw do zaparzenia na około 30 minut. Po połączeniu się smaków, podgrzej „wino” ponownie, aby było gotowe do podania. Dodaj dekorację i ciesz się chwilą zimowej przyjemności.❄️